Grimsnäs Herrgård

Grimsnäs herrgård

Mat, logi och utflykter i Vilhelm Mobergs hemtrakter

Grimsnäs Herrgård ligger naturskönt i Ljuder socken, som också är Vilhelm Mobergs hemtrakter. Mitt i ett naturskyddsområde med gammal lövskog finns denna lugna plats. Här erbjuder vi bra boende och vällagad klassiskt svensk mat. Gör era utflykter och landa hos oss framåt kvällen, luta er tillbaka, få maten serverad och sov sen gott i något av våra gästrum. I våra krokar finns några besöksmål i Utvandrarnas anda:

Åkerby vägskäl
De flesta av utvandrarna under 1800-talet hade inte varit längre bort än till grannbyn eller närmsta marknadsplats, så resan var skrämmande. De var rädda när de skulle ta sig genom Blekinge, för de hade hört att det fanns farliga rövare i skogen. Lösningen blev att de samlades här och åkte i karavan i två dagar ner till amerikabåten.

Korpamoen
På den plats som vi kallar Korpamoen, låg förr ett drängatorp till den lite större gården i Bondeskog. Vilhelm Moberg och hans far brukade stanna vid torpet under sina vandringar till Åkerby, där fadern hämtade ut sin soldatlön hos kronans ombud. Vilhelm Moberg förälskade sig i torpet. Att det var fattigt och eländigt gjorde det till en perfekt miljö att tänka sig in i för Karl-Oskar och Kristina i boken Utvandrarna. Ett trevligt utflyktsmål!

Ljuder Kyrka, Hembygdsmuseum och Amerikarummet
För den som vill förkovra sig lite extra kan man ta ett stopp här och både se och läsa mer om Utvandringen till Amerika.

Det finns givetvis mer att se om man kör vidare mot Duvemåla och Klasatorpet.

Välkomna!

Mia & Sune

- - -

Hemsida www.grimsnas.se Länk till annan webbplats.

Till toppen