Hann han me´?

Detalj ur bronsskulptur till Vilhelm Mobergs minne

Mobergs cykel i brons samt citat i granit vid Emmaboda station

I juni 2020 lät Emmaboda kommun uppföra en bronscykel vid Emmaboda järnvägsstation till minne av Vilhelm Moberg. Skulpturen är skapad av Björn Jäderås, Tingsryd. Kom hit och se den stå lutad mot en lykstolpe, precis som om författaren själv lämnat den där!

På pakethållaren har Moberg lämnat en del av sina böcker, som ett arv till oss att läsa och förvalta. I marken finns tre kända Moberg-citat i granit, skapade av konstnärsgruppen FA+ och Det universella biblioteket.

Moberg hade inte körkort, så när han var hemma för att besöka familjen i Moshultamåla hyrde han alltid en cykel av cykelhandlaren Teodor Elmgren på Storgatan i Emmaboda. Han hyrde alltid samma cykel. Elmgren förde cyklar av märket Rex (kung på latin), men Moberg, som var hängiven republikan, ville inte hyra en sådan cykel. Han hyrde istället en cykel av märket Stanley. Vad Moberg inte visste var att varumärket Stanley ägdes av Monark. Den cykel som Moberg hyrde ägs idag av och kan ses hos Algutsboda hembygdsförening. Klockan, som ligger på stenläggningen invid cykeln, har stannat på 07.48, vilket anses vara den tid då Moberg gick bort för egen hand den 8 augusti 1973.

De böcker som ligger på pakethållaren är Raskens, Soldat med brutet gevär, Brudarnas källa, Rid i natt och Utvandrarna. På en bokrygg står det Cykelmakaren, och det är Björn Jäderås finurliga signatur.

Citaten i stenläggningen är följande:

Äpplena är mogena hos oss. Jag är hemma.
En enkel sanning är att allt nytt blir gammalt.
Tag vara på ditt liv! För nu är det din stund på jorden.

- - -

Turistinformation Emmaboda kommun
Rådhusgatan 2
361 21 Emmaboda
TFN 0471- 24 90 47
E-post turism@emmaboda.se
Hemsida www.emmaboda.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Till toppen